یوگا چیست؟ - همه چیز درباره یوگا
(بخش چهارم)
قلب یوگا
چهارمین پله از نردبان یوگا و در حقیقت قلب یوگا ، پرانایاما است. از طریق انجام تمرینات پرانایاما میتوان به مراحل بالایی از معنویات صعود کرد. تمرینات پرانایام به منظور جذب و کنترل نیروی پرانا می باشد که بیشترین میزان آن در هوا وجود دارد. پرانا نیروی حیات و انرژی زندگی می باشد. با تمرینات کنترل تنفس (پرانایام) میتوان آگاهانه پرانای درونی خود را بالا برد. کنترل پرانا یعنی کنترل فکر و کنترل فکر یعنی کنترل پرانا.
پرانا تولید کننده افکار و آگاهی است و فکر بدون پرانا نمی تواند فعالیتی داشته باشد. پرانا در درون فکر جریان دارد و موجب حرکت فکر می شود. با تمرینات پرانایام از طریق کنترل دم و بازدم میتوان ناخالصی ها را از شش ها و سراسر بدن پاک کرد و سیستم عصبی را تحت کنترل خود درآورد.
پرانا در حقیقت انرژی حیاتی است که در همه عناصر دنیا وجود دارد . پرانا مستقلا آگاهی یا روحانیت نیست بلکه فرم انرژی پاک است که به توسط آن بدن فیزیکی و ماده تحرک یافته و با بدن لطیف و روح اتصال و هماهنگی می یابد.
پرانا از ماده لطیف تر و از فکر زمخت تر است و نهایتا به فکر تبدیل میشود. پرانا در هوا و غذا و آب و نور وجود دارد ولی ویتامین و گرما نیست. آنها واسطه هایی برای انتقال پرانا هستند. پرانا به صورت انرژیهای مختلف تجلی و ظهر می یابد.
امواج پرانا از طریق کنترل تنفس و تنظیم حرکات تنفسی به سادگی قابل کنترل می باشد و به این طریق فکر تحت کنترل در می آید. هیچ انرژی ای مهم تر و یا قویتر از انرژی کسی که پرانا را خوب درک نموده و آن را به خوبی به کار می گیرد وجود ندارد.
حکیمان باستانی هند می دانستند که همه وظایف بدن توسط پنج نوع انرژی که پنج شکل اصلی پرانا هستند انجام می شوند . این پنج انرژی به نامهای : پرانا ، آپانا ، سامانا ، اودانا و ویانا نامیده میشوند. از بین آنها پرانا و آپانا عمده تر هستند. مکان پرانا در قلب است و در داخل قفسه سینه حرکت میکند. پرانا از انرژی حیاتی هوا جذب میشود و رنگ آن قرمز یاقوتی است و مطابق با آناهاتا چاکرا است.
اگر پرانای مغز بالا برود ، فکر از زیر فرمان حواس و احساسات مختلف بیرون آمده و تحت تاثیر پرانا قرار میگیرد. اما اگر میزان آن در شخص کاهش یابد فکر از خواسته ها و آرزوها تبعیت کرده و فرمان می برد. در این صورت فکر برای رسیدن به خواسته ها و آرزوهای خود بر آنها متمرکز می شود. به هر میزان پرانای فکر شخص بیشتر شود ، خواسته ها و آرزوهایش به همان میزان کمتر میگردد .
مطالعه متن کامل نوشتار در وبسایت حکمت کهن.